Hatsjoe, je niest en automatisch kruis je je benen om geen urine te verliezen. Je bent heerlijk aan het wandelen en ineens heb je hoge nood, haal je de wc thuis nog? Je doet een oefening waarbij de buikspieren betrokken zijn. Gebruik je ook je bekkenbodemspieren?
Klachten of niet; wat is een goed gebruik van de bekkenbodemspieren?
Een gynaecoloog vertelde me recent dat 1 op de 3 vrouwen haar bekkenbodemspieren niet weet te vinden. Laat staan goed weet te gebruiken.
1 op de 3!!
Het is duidelijk een onderbelicht onderwerp. Een veerkrachtige bekkenbodem betekent een spier die kan meebewegen en terugkomt in zijn neutrale positie. Veerkrachtig als een trampoline. Op spanning én ontspanning. Het geeft je letterlijk en figuurlijk veerkracht.
Bewustwording bekkenbodem
Ga comfortabel liggen. Het mag met de benen languit of gebogen, voel hoe je bekken het makkelijkst ontspant. Je kunt ook een kussen onder je bovenbenen leggen. Leg je handen laag op je buik, onder je navel. Word je bewust van je handen op je buik. Je adem volgt je aandacht. Voel hoe de inademing je buik wat omhoog beweegt, uitademend omlaag. Tegelijk daarmee veert de bekkenbodemspier mee. Met een inademing beweegt deze iets richting je voeten en wordt ook iets breder, visualiseer je zitbotjes uit elkaar bewegend. Met een uitademing veert de bekkenbodem weer terug. Veerkrachtig als een trampoline.Deze oefening is ook heel geschikt om in de avond in je bed te doen. Voor je het weet ben je in dromenland 😉
De spieren van de bekkenbodem hebben meerdere functies:
- Dragen bekkenorganen (blaas, baarmoeder, baby, darmen)
- Afsluiten (urine, ontlasting)
- Openen (urine, ontlasting, baby)
- Houding / balans
- Circulatie (lymfecirculatie in benen, bloed, pompende werking)
- Seksualiteit
- Psychisch / basisgevoel
- Ademhaling
Dat is een aardige lijst voor een onderbelicht onderwerp! Probeer bijvoorbeeld maar eens je bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen op het moment dat je kramp in je been hebt. Helpt het?
Tijdens de OverGangsters yoga is de bekkenbodem zeker geen onderbelicht onderwerp. Veerkracht kunnen we tot op hoge leeftijd goed gebruiken. Letterlijk, bijvoorbeeld als je struikelt en je een val voorkomt (en het ook droog houdt ;-), figuurlijk door je kijk op je veranderende lichaam, verlies van geliefden, …, alles wat het leven je brengt.
Op dit moment werk ik aan een programma speciaal rondom de bekkenbodem. Bewustwording, anatomie, fysiologie, kracht, mobiliteit, houding, balans, ontspanning, adem en veerkracht, het komt allemaal aan bod. Ook heel geschikt als je onder behandeling van de bekkenbodemtherapeute bent of was. Om zo de oefeningen te vertalen naar de dagelijkse praktijk.
De pathologie ontwijken we zeker niet. Wanneer is een operatie de beste optie? Alvast een tip van de sluier… altijd alleen wanneer jij dat nodig vindt.
Een voorproefje? Beluister hier bovengenoemde oefening om je bekkenbodem en relatie met de adem bewust te worden.
0 reacties