Houd jij het hoofd koel tijdens de overgang?

Onderstaand bericht is eerder verschenen op puuryoga.nl. De reacties op de enquête hebben me geholpen het midlife yoga programma vorm te geven en vormen een drijfveer voor mijn podcasts. Iedereen die hieraan bij heeft gedragen, hartelijk dank.

Zonder bijgeloof en vol goede zin reed ik op vrijdag de 13e september 2019 naar het Famosan Festival. Een festival rondom de overgang. Na een vlotte rit kwam ik in de zonovergoten A. Vogeltuinen. Met mijn blote voeten in het gras omringd door prachtige (medicinale) planten en bloemen neem ik plaats. Ik geloof niet dat ik eerder tussen zoveel leeftijdsgenoten zat.

Isa Hoes en Medina Schuurman trappen het festival af. Ze zijn twee van die prachtvrouwen die hun persoonlijke ervaring met de overgang delen. Om zo een lans te breken voor alle vrouwen in deze fase van hun leven. Denk je nu, ach doe gewoon, het hoort erbij, wat feiten op een rij. Nederlands onderzoek laat zien dat maar liefst 34% van het ziekteverzuim van werkende vrouwen tussen de 44 en 60 jaar toe te kennen is aan overgangsklachten. En van alle 1,6 miljoen vrouwen in de overgang heeft 20% nergens last van, 30% een beetje en 50% zo veel dat ze het beschrijven als zichzelf niet meer herkennen. Dat zijn 800.000 vrouwen! Als je één van hen bent twijfel je waarschijnlijk niet aan de noodzaak van de overgang op de kaart zetten.

Isa en Medina begonnen dan ook met de vraag: Is de overgang het begin van het einde? Nou poeh, als je naar het lijstje mogelijke symptomen kijkt dan schrik jij je vast ook een hoedje. Altijd moe, opvliegers, depressieve gevoelens, gewichtstoename, gewrichtspijnen, urineverlies en een hoge bloeddruk zijn nog maar een paar van de lange lijst. Vrouwen worden hierdoor zelf onzeker en lopen tegen onbegrip aan.

Meer weten over de overgang zorgt ervoor dat je symptomen herkent en weet, het hoort erbij, mijn lichaam functioneert goed. Zo weet je wat je zelf kan doen. Met voeding, beweging, ontspanning en openheid naar je omgeving. En daarom is er vandaag (vrijdag 18 oktober 2019) wereldwijd aandacht voor dit onderwerp, het is World Menopause Day.

Op dit moment ontwikkel ik een (online) programma voor vrouwen in de overgang. Om alle dagen van het jaar ondersteuning te bieden. Om mijn programma zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van vrouwen in deze fase van hun leven, heb ik een enquête uitgezet. Vervolgens heb ik mijn allereerste video met een ademoefening opgenomen. Heel spannend en ook ontzettend leuk om te doen. De video gaat naar iedereen die mijn enquête invult. Waardevol voor iedere vrouw in de overgang, ik wil veel vrouwen bereiken. Deel dit bericht dan ook gerust.

Geschreven door Helga van Geldrop

1 januari 2022

Misschien vind je het volgende ook leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Ervaring delen = Kennis vermenigvuldigen.”

 

           Onbekend

info@puuryoga.nl

06 43460755

OverGangsters verbindt

~

Privacyverklaring

p

Disclaimer

© OverGangsters 2023