Waar de holbewoner vroeger misschien één tijger tegenkwam en daarvoor vluchtte, hebben wij dagelijks met vele tijgers van doen. Tenminste, ons lichaam reageert exact hetzelfde als dat er een tijger achter ons aan zit. Zo zijn we de hele dag aan het vechten en vluchten. Waar de holbewoner eenmaal veilig terug in het hol tot rust kwam, zijn we ons veelal niet bewust van de invloed van de gebeurtenis op ons stresssysteem. En zo stapelt de stress zich op.
Ons sympathisch zenuwstelsel wordt aangezet bij stress, we zijn klaar om te vechten of vluchten. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel. Zolang na een stresssituatie weer rust en herstel volgt is er balans in ons lichaam.
Chronische stress ligt op de loer, ons lichaam weet dan niet meer hoe af te schakelen. In het begin zit je in de actiemodus, om te vechten en vluchten. Dat is bijna altijd figuurlijk, ons lijf is klaar voor de actie terwijl er geen leeuw te bekennen is. Super handig als er een auto de hoek om racet waar jij net oversteekt, dan is actie nodig. Letterlijk. Hebben we stress omdat we teveel ballen in de lucht moeten houden, dan is ons lichaam klaar om te vechten en vluchten, alleen zitten we meestal volkomen stil. We maken de stresscyclus niet af en gaan door.
Blijft chronische stress aanhouden dan raakt ons lichaam uitgeput, er is geen energie meer om te vechten en vluchten, herstel en rust is er ook niet instant.
In de overgang komt daar nog iets bij. Langzaam gaan de eileiders met pensioen en produceren geen vrouwelijke geslachtshormonen meer. Een heel klein beetje van die productie wordt overgenomen door het buikvet (dat verzacht die paar kg extra rondom je middel 😉 en door de bijnieren. Zonder al te technisch te worden, de bijnieren zijn heel druk als jij stress hebt, laat staan chronische stress. En hebben dan geen ruimte meer om dat kleine beetje oestrogeen en progesteron te produceren. Overleven (vechten en vluchten) gaat nu eenmaal voor.
Kortom, je hormoonbalans is verstoord. Dat kan allerlei overgangsklachten teweeg brengen.
OverGangsters Yoga helpt je tijdig de fluisteringen van je lichaam te horen. Zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen om aandacht, dat is het moment dat de stress al te lang aanwezig is.
De tweede OverGangsters Club in 2022, tijdens de week van de werkstress, had als thema de invloed van stress op de overgang. Het ging over verschillende vormen van stress, zowel intern als extern. Wat is het effect daarvan op je hormoonbalans? Benieuwd wat je zelf kunt doen om je stresscyclus goed te doorlopen? Pak je regie en kom tot volle bloei. Tijdens de Training OverGangsters leer je er alles over.
Wil je vandaag nog iets doen om stress te verminderen? Doe meteen mee met deze korte oefening die je overal kan doen.
0 reacties