Begin veertig had ik van de overgang één beeld, de befaamde opvliegers. Totdat ik in die jaren een goed gesprek had met de fysiotherapeut. Wat vaak gebeurde als ik bij haar op de behandeltafel lag. Tenminste… als ik niet bezig was met diep door te ademen zodra er een triggerpoint aangeraakt werd ;). Ze zei: “Nou Helga, als je goed slaapt, geniet er nog van. Ik sliep ook altijd goed maar dat is totaal veranderd sinds de overgang en ik hoor het ook van vriendinnen.” Ik kon me er nog niks bij voorstellen, sliep als een zonnetje.
Maar was me door dit gesprek wél bewust van deze overgangsklacht.
In mijn enquête “houd jij het hoofd koel tijdens de overgang” bleek dat 60% van de vrouwen in de overgang kampt met slaapproblemen. Dit komt ook in grotere studies naar voren. Helaas een veel voorkomende klacht met soms een grote impact op je dagelijks leven.
De oorzaak van je veranderende slaappatroon ligt bij onze hormonen. Als het oestrogeengehalte laag is – wat gebeurt in de overgang, vermindert ook de productie van serotonine. Serotonine is naast ons gelukshormoon een rustgevend hormoon. Het wordt als het donker wordt omgezet in melatonine, ons slaaphormoon.
Gelukkig kunnen we ons lichaam wel ondersteunen bij de aanmaak. De serotonine wordt aangemaakt onder invloed van daglicht. Naar buiten dus. Maak een wandeling, ook als het regent.
Ook is er voeding die de aanmaak ondersteunt. Het is niet mijn vakgebied, consulteer zeker een expert als je hiermee aan de slag wilt. Voeding is maatwerk.
Chronische stress is een slaapverstoorder. Ons lichaam gaat in de overleefstand. De bijnieren blijven cortisol aanmaken. Geen slecht hormoon, maar na actie mag herstel optreden. Zodat je ook weer hormonen voor herstel kan aanmaken. Bij chronische stress blijft je lichaam in een staat van paraatheid. Hoe slaap je als je in die actiemodus bent?
Het beetje oestrogeen dat je bijnieren nog aanmaken krijgt geen kans zolang de bijnieren druk zijn met cortisol.
Ontspanning speelt dan ook een belangrijke rol. Om vanuit de actiemodus of ‘aan-stand’ ook weer de ‘uit-stand’ te kunnen vinden.
Dat begint al als je opstaat. Snooze je vele malen om vervolgens verschrikt op te staan, gehaast je spullen te pakken, inmiddels gestresst de sleutels te zoeken en gejaagd de deur uit te rennen?
In mijn podcast aflevering ‘Je nacht weerspiegelt je dag‘ ga ik in op het belang van ontspanning gedurende de dag voor een betere nachtrust. Zowel in de ochtend, gedurende de dag als in de avond.
We kennen interne en externe stress. De reactie voor ons lichaam is hetzelfde. Bewustwording gedurende de dag, meer ontspanning gedurende de dag, laat je slapen als een roos. Om je daarbij te helpen kun je hier luisteren naar een yoga nidra.
0 reacties