In een wereld die geobsedeerd is door jeugdige perfectie en onberispelijke schoonheid, kan het omarmen van verandering en het vieren van onze levenservaringen als een daad van pure moed voelen.
Onlangs werd ik hier opnieuw aan herinnerd tijdens een spontane ontmoeting in een botanische Lego winkel.
Te midden van de prachtige bloemenexpositie lonkte een bankje voor een bloemenmuur. Ik vroeg een andere bezoeker of hij een foto van mijn vriendin en mij wilde maken. De fotograaf maakte een foto zodat we er helemaal opstonden en stapte toen dichterbij voor een close-up. Mijn spontane reactie was: ‘zo dichtbij hoeft niet hoor’. Hij glimlachte, nam de foto toch en begon over kintsugi te praten.
Hij vertelde over de Japanse kunst van het herstellen van gebroken keramiek met goud, waardoor de breuken juist worden benadrukt als een integraal onderdeel van het object. De breuken mogen juist gezien worden, het wordt dierbaarder dan ervoor. Kintsugi betekent letterlijk ‘verbinden met goud’.
Hoewel de man niet expliciet sprak over de innerlijke en uiterlijke veranderingen met het ouder worden, voelde ik de kracht van zijn boodschap: het omarmen van onze ‘imperfecties’ als kostbare elementen van ons verleden en symbool voor groei.
Deze ontmoeting bracht me terug naar het idee van kintsugi en hoe het ons kan inspireren in de overgangsfase van ons leven als vrouwen. Het is een periode die vaak gepaard gaat met fysieke en emotionele veranderingen, die regelmatig als uitdagingen worden gezien. Maar wat als we deze veranderingen zouden omarmen als kostbare lijnen van onze levensverhaal, net zoals de gouden lijnen van het kintsugi?
Wil je meer ontdekken over het omarmen van verandering in de menotransformatie en het vieren van jouw unieke levensreis? Boek hier een vrijblijvend inspiratiegesprek in en ontdek hoe je je met jouw goud kan verbinden.
0 reacties