van Helga

Yoga, liefde op het eerste gezicht?

Moeder, dochter, yogadocent, partner, vriendin (in willekeurige volgorde). Mensen geef ik de ruimte om te zijn, wat in mijn yogalessen sterk naar voren komt. Ik ben graag in beweging, fysiek en door mezelf te blijven ontwikkelen. Steeds met een geïnteresseerde en open houding. Dit geeft enthousiaste betrokkenheid bij veel nevenactiviteiten, waarin ik organiseer, workshops geef en ondersteun bij beursdeelname van vakgroeporganisaties.

In het voorjaar van 1996 volgde ik twee yogalessen. Over deze kennismaking was ik niet zo enthousiast. Ik dacht dat yoga niets voor mij was en ging door met zwemmen en aerobic. Anderhalf jaar later had ik zodanige rugklachten, dat ik geen aerobic meer kon doen. Ergens zat yoga nog in mijn achterhoofd. Ik vond het opnieuw het proberen waard.

Dagelijks portie yoga

En sindsdien ben ik niet meer met yoga gestopt. Sterker nog het is helemaal met mijn leven verweven. Yoga heeft er al snel voor gezorgd dat mijn rugklachten minder werden. Langzaamaan werd ik me bewuster van spanningen in mijn lichaam en leerde ik beter luisteren naar mijn lichaam. Uiteindelijk zijn mijn rugklachten er helemaal door verdwenen. Yoga bracht me naast een krachtig en soepel lichaam en ook rust en ontspanning. Ik vond mijn balans terug.

Mijn positieve ervaringen met yoga wil ik graag doorgeven aan anderen. De opleiding tot yogadocent heb ik bij de Stichting Yoga & Vedanta gevolgd. Deze is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland. Ik geef sinds het voorjaar van 2005 met veel plezier les.

Leven in balans

Mijn afstudeerscriptie ging over leven in balans. Balans in jezelf en tussen jezelf en de buitenwereld. Het onderwerp kwam vanuit mijn eigen ervaring met yoga. Voor mij geeft yoga balans. Balans is in je eigen kracht staan. Dit wil niet zeggen dat je nooit uit evenwicht raakt. Alles om je heen verandert continue. Niets blijft hetzelfde. Het is de kunst juist in die steeds veranderende omgeving in balans te kunnen blijven. Als je in balans bent, heb je minder stress en beweeg je harmonieuzer door het leven. Door in je eigen kracht te staan en vanuit je innerlijke kracht te leven, kun je gemakkelijker terug in evenwicht komen als je om welke reden dan ook uit balans raakt. Yoga kan je helpen die kracht te vinden.

Een nieuw leven in balans

In 2004 werd ik moeder van Sam. Job volgde in 2007. Door mijn zwangerschappen kwam de interesse voor zwangerschapsyoga. Kort na Job zijn geboorte werd ik gevraagd zwangerschapsyoga te geven bij kraamzorginstelling IVT. Met veel plezier ben ik dat gaan doen en heb tegelijk bij Samsara de bijscholing voor zwangerschapsyoga gevolgd. Ik schreef mijn scriptie met de titel ‘Nieuw leven in balans’. 
Yoga heeft mij op veel momenten in mijn leven ondersteunt bij veranderingen. Soms klein, soms groot. De geboorte van een kind is letterlijk een ‘nieuw leven in balans’. Talloze andere life events als een nieuwe baan, een verhuizing, (chronisch) ziek zijn, burn-out, een verlies vragen om het zoeken en herstellen van balans. Ook in kleinere dingen kun je worden uitgedaagd. Yoga heeft mij geholpen flexibeler met verandering om te gaan.

 

De overgang in balans

En dan sta je ineens in het midden van je leven. Een fase waarin je hormonen alle kanten op dansen. Een fase die je wereld aardig op zijn kop kan zetten. En tegelijkertijd een fase vol kansen.
Waarin ik sterker dan ooit voel hoe yoga me dichtbij mezelf houdt. Door mijn eigen grenzen te voelen en waarderen, en daarin duidelijk te zijn. Dat maakt dat ik met meer energie in het leven sta. En in een mooier contact met iedereen om me heen.

 

Yoga is beweging

Yoga is voor mij beweging. Letterlijk door het beoefenen van yoga. Daarnaast blijf ik mentaal in beweging door het volgen van bijscholingen en door het behouden van een onderzoekende houding. Wat voel ik in een bepaalde yogahouding, wat gebeurt er als ik deze iets aanpas of een spier meer of minder aanspan, wat zijn alternatieven? Wat ik voel hoeft door iemand anders nog niet zo ervaren te worden. Regelmatig spiegel ik in de lessen met cursisten en volgt verfijning.

“Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.”

 

          J.A. Deelder

info@puuryoga.nl

06 43460755

OverGangsters verbindt

~

Privacyverklaring

p

Disclaimer

© OverGangsters 2023